vineri, 9 octombrie 2009

reflectii asupra sistemului de invatamant romanesc...


ma infior cand constientizez criza sistemului educativ din ziua de azi, pentru ca se va reflecta in romania de maine. spun sistem pentru ca vorbesc de un mecanism complex, incepand de acasa, unde primesti notiunile primare ale educatiei, si pana la scoala, liceu si facultate.

la noi educatia de acasa se face in doua feluri: 1. ori tipi si plesnesti copilul cand a facut ceva gresit, iar cel mic se uita cu ochi inlacrimati, parca intreband "de ce", dar nu va primi nici o explicatie, 2. ori tii copilul in puf, ii dai tot ce vrea, fara sa te impui in vreun fel, si te intrebi de ce mai tarziu ti se urca in cap si te pune la respect.

apoi, in scoala, problema se complica. salariile sunt parca din ce in ce mai mici, asa ca nu te astepta ca un om ce a studiat toata viata academica sa aleaga aceasta profesie in detrimentul unui job ce ofera un salariu de 3000 de lei, asa ca invatamantul este populat de cadre didactice tinere ce nu au mereu rabdarea, diplomatia, inteleciunea necesare pentru un asemenea post, si cadre didactice in varsta, toba de carte, ce pot sculpta ca un adevarat artist in caracterul si baza de cunostinte a elevilor, adaugand acolo unde e nevoie, slefuind unde e mai taios :). printre ei se mai gasesc ratacite cateva cadre didactice competente, talentate cu posibilitatea de schimba in bine, daca sunt tineri nu vor rezista prea mult, daca sunt in varsta vor capata functii administrative si vor renunta la predat.

liceul e momentul de cumpana in viata elevului: poate alege o institutie cu renume, ce-i va deschide drumul spre viitorul visat, sau poate alege o institutie mediocra unde orele de curs pot fi confundate cu sedinte foto, call centre sau timp liber. cei care aleg varianta a doua au doua optiuni: sus sau jos, dar de cele mai multe ori drumul este in jos. ei sunt clasa medie de maine si din pacate sunt din ce in ce mai multi.
mai trist e ca cei care muncesc pentru a urma un liceu de renume pot avea surprize foarte neplacute constatand ca desi pretentiile de admitere au fost ridicate, pregatirea multor profesori de baza, lasa de dorit.
in liceu trisatul este sportul preferat si practicat de toata lumea. acesta poate avea urmari grave, pentru ca adolescentul asociaza plagiatul cu un merit, il ia ca pe un lucru bun, pentru ca nu mai trebuie sa munceasca la fel de mult pentru rezultate mari, dar ce vor face mai departe? ce vor face in viata cand se vor confrunta cu o criza la locul de munca, unde ei sunt singurii ce vor putea decide? de la cine vor copia? ce manual vor ascunde in banca?

facultatea a devenit mai nou un trend. fiecare adolescent trebuie sa faca o facultate, daca il invata ceva sau il va ajuta pe mai departe nici nu conteaza, diploma de licenta pare obiectivul urmarit. din cauza asta univesitati particulare au aparut ca ciupercile dupa ploaie si doar cateva mai serioase in studiul specializarilor alese, restul fiind fidele banilor veniti de la studentii "trendy" ce considera cursurile optionale si sunt mai preocupati de culoarea si modelul noilor ochelari de soare decat de examenele din sesiunea ce bate la usa, pentru ca, bineinteles, pot fi cumparate si acelea.

diploma de licenta a devenit un produs comercial si nota la examinare depinde de suma si cadourile facute persoanelor cheie din comisie.

stau si analizez toate astea si ma gandesc ce se va alege de viitorul tarii noastre? se vor casatori, oare, toate adolescentele cu barbati mult mai in varsta si bogati? si restul? medici, actori, ingineri, constructori, arhitecti etc, ce vor face? vor mai exista, sau va fi o tara de economisti si politicieni?

viitorul sta in fiecare copil, iar acesta incepe din momentul in care incepe educatia data de parinti. educatia poate urca sau cobori nivelul unui popor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu