vineri, 9 octombrie 2009

cultura mozaicata...

postarea asta o "mestec" demult, dar am decis sa o mai aman sa nu interfereze cu alegerile.
pentru inceput trebuie sa punctez ca nu-mi place politica, in teorie pare o structura minunata, fascinanta, practic este un dezastru. dupa ani de zile in care m-a ascuns sub umbrela indiferentei fata de circul mediatic din jurul politicii si al deciziilor scandaloase, cursurile facultatii mi-au deschis ochii. ceea ce stim e complet diferit de realitate, iar ignoranta pe care o abordam crezand ca aceasta e alegerea cea mai buna, ne face si mai mult rau. sa ma explic. traim in epoca postmodernista, intalnim curentul de cultura mozaicata, asta se poate traduce prin tot ce se intampla in jurul nostru la ora actuala: coborarea valorilor la nivelul omului simplu, astfel incat sa le inteleaga toata lumea si mass media.

prima, adica "traducerea" valorilor pare la prima vedere un lucru pozitiv, dar reversul este cat se poate de nociv prin faptul ca devalorizam cultura, nu mai promovam elitele, cautarea de cunostinte, studiatul serios. bombardarea cu informatii din toate domeniile si totodata incomplete da senzatia falsa de cultura generala bogata, dar de fapt este o salata, un mozaic de cunostinte sparte. in scurt timp noile generatii nu vor mai pune mana pe o carte, nu vor mai fi indemnati sa studieze, preferand sa afle informatiile de la tv, din ziar, de pe internet. nu pot estima consecintele pentru ca mi-e prea teama.

mass media a incetat sa mai fie a 4-a putere in stat, astazi este mult mai mult de atat. media constituie puterea statului. politica nici nu-si mai inchipuie cum ar exista fara puterea media care sa comunice cetatenilor mesajele trimise de cei dintai, iar cetatenii nu-si inchipuie cum ar fi politica fara caracterul informativ al mediei. cum ar sti ei pe cine sa aleaga fara sa detina informatii despre candidatul respectiv?
deci media indeplineste functia de informare a alegatorului, a cetateanului.
dar ce se intampla atunci cand media difuzeaza informatii false catre public? ce se intampla atunci cand media depaseste rolul obiectiv al informatorului si incepe sa interpreteze? atunci media devine formator de opinii. in cultura postmodernista nu se mai cauta raspunsul la intrebarea "de ce?" ci mai degraba "cat este castigul?", iar asta se aplica in toate domeniile fara exceptie. asta inseamna ca puterea lumii este dominata de oameni avari, care au ca scop producerea si mai multor bani, dar despre asta alta data. revenind la subiect, media nu face nici ea exceptie si cauta sa castige cat mai mult de pe urma informatiilor transmise. cel mai bine "se vand" sexul, vedetele (in special daca sunt intr-un scandal), crime, violuri, dezastre etc. asta este probabil raspunsul cautat pentru prezenta "stirilor de la ora 5", oana zavoranu, gigi becali, eba, vadim, si multe alte personaje ce lasa de dorit din punct de vedere al educatiei si / sau coeficientului de inteligenta.
cea mai sumbra turnura a acestui curent este chiar cetateanul de rand, care intoxicat de informatiile manipulatoare are senzatia ca este parte a acestui sistem, implicat activ, pentru ca vede prin intermediul ziarelor si a tv-ului fetele oamenilor cunoscuti in casa lui, dar de fapt nu este decat o marioneta sau si mai rau un spectator in masinatiunea asta.
in tara noastra se fac tranzactii imense, furtisaguri, si asa mai departe, care poate omului de rand i-ar ajunge la urechi si ar lua atitudine, dar cum media s-a grupat mai nou in trusturi, care la randul lor sunt controlate de aceleasi fete luminate si sustinute de fotoliile catifelate ale puterii politice. dezvaluirea afacerii "doi si un sfert" a coincis la fix cu arestarea de circ a "latifundiarului din pipera", ce e si mai interesant este ca dupa aceea ziarele au "uitat" complet de primul caz, la fel si cetatenii. o modalitate cat se poate de utila, distragerea atentiei cu un scandal mediatic de amploare.

pana la urma nu am apucat sa ajung la ceea ce doreams a dezbat, dar o voi face intr-o insemnare viitoare. sper sa fie ultima data cand mai vorbesc de politica .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu