vineri, 9 octombrie 2009

Filosofand

cu nasul in cursul de cultura si comunicare mi-am adus aminte de "prietenul" lucian blaga si m-am gandit sa impart cu voi o parabola enuntata de el pentru a intelege mai bine diferenta intre cunoasterea luciferica si cea paradisiaca.

se presupune ca esti undeva pe varful unui munte, de unde ai putea vedea toata lumea, dar un intuneric patrunzator se intinde ca o patura groasa peste ochii tai.
in buzunar ai un muc de lumanare pe care il aprinzi sa faci putina lumina. dintr-o data vezi totul foarte clar, culorile, formele, trasaturile pana la cel mai mic detaliu, dar doar pe o raza de 1,5 - 2 metri in jurul tau, restul ramanand in bezna.
dupa ceva timp, mucul de tigara se stinge, luand cu el lumina. ochi nu mai vad nimic si timp de cateva secunde clipesti in van. apoi, putin cate putin acestia se adapteaza intunericului si incep sa desluseasca. acum vezi pana departe la linia orizontului, munti si vai si rauri sau chiar mari, dar doar contururile, formele.

aceasta e diferenta intre cunoasterea paradisiaca in care ai acces la informatii clare, nuantate ce nu mai prezinta nici un mister, dar limitate, si cunoasterea luciferica ce te lasa sa ghicesti, fara sa coloreze sau sa arate o imagine explicita, dar care te poarta mai departe decat poti ajunge. cunoasterea luciferica iti contureaza peisajul, te lasa sa--i admiri maretia pastrandu-si in acelasi timp misterul.


eu am mers mai departe si bazandu-ma pe aceasta parabola am decis ca stiinta este reprezentata prin cunoasterea paradisiaca. aceasta concentradu-se pe detalii, explica modul de formare al fiecarui lucru, dar inca nu are posibilitatea de a gasi un raspuns pertinent la intrebarile fundamentale, legate de aparitia noatra pe lumea asta, sau cum a luat fiinta. am considerat ca religia sau mai bine zis credinta oamenilor poate reprezenta cunoasterea luciferica. credinta nu-ti poate argumenta, nu-ti da detalii exacte, dar iti contureaza raspunsuri la intrebarile ce te framanta.

mai departe, in cursul studiat se face o comparatie intre cultura reprezentativa pentru cunoasterea luciferica si civilizatie pentru cunoasterea paradisiaca.
cred ca pasul urmator ar fi asemanarea dintre suflet si cunoasterea luciferica si corpul fizic ca si cunoastere paradisiaca.

ce ziceti, e frumoasa filosofia?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu