vineri, 9 octombrie 2009

Drumul Regelui


Transalpina acesta e cuvantul ce nu ma mai lasa sa ma odihnesc de cateva zile. Cineva l-a mentionat in treacat, spunand ca ar vrea sa stie mai multe despre acest drum legendar. Cand in cele din urma am gasit ragazul pentru a cauta mai multe informatii am gasit multe articole in presa scrisa din care as vrea sa-l mentionez pe urmatorul:

"O data ce ai trecut de zona locuita, drumul intra prin padurea seculara, la inceput de foioase, care o data cu cresterea altitudinii se transforma intr-una de brazi semeti. Printre acestia, prima surpriza este Masa Uriasilor, o roca ce sta atarnata parca de cer, unde povestea spune ca se strang uriasii la sfat. De altfel, locul este descris cu maiestrie de catre poetul Lucian Blaga in "Hronicul si cantecul varstelor". Despre acest loc circula si o legenda ce face referire la o uriasa care vazand cativa localnici care-si arau ogorul i-a luat pe sus si i-a varat in sort, ducandu-i la Masa Uriasilor, care la ceasul acela mancau. "Ia uite ce fac oamenii astia mici, ne strica pamantul!" - a spus uriasa, dar uriasii nici nu au bagat-o in seama, continuandu-si cina, la celebra Masa a Uriasilor, considerandu-i pe "vinovati" mult prea neinsemnati pentru a fi bagati in seama."

Articolul a fost publicat in Romania Libera pe 1 august 2006 si a fost scris de catre Carmen Andrei (http://www.romanialibera.ro/a1623/sens-interzis-pe-drumul-regelui.html).

Din putinele cercetari intreprinse pana acum mi-am dat seama ca acest drum este o bijuterie montata in istorie. Romanii au fost primii care au batatorit acest traseu in incercarea de a cuceri Sarmizegetusa, acesta a fost adus la rangul de drum abia in timpul lui Carol al II-lea, primind si denumirea de drum al regelui. A fost reabilitat de germani dupa cel de-al doilea razboi mondial, dar de atunci a cazut in paragina. Astazi doar 25% mai este asfalt, restul o amestecatura de bolovani, pietris si pamant, asa ca pentru a avea sorti de izbanda in calatorie trebuie sa te "inarmezi" cu o masina cu garda la sol ridicata, o bicicleta de munte sau o motocicleta. Vremea este capricioasa, dar cand peisaje mirifice se impletesc cu legende si figuri de basm si bucati impresionante de istorie pare o binecuvantare faptul ca poti vedea si trai asa o experienta.
Mi-as dori ca Drumul Regelui (sau DN67C) sa fie refacut pentru a facilita vizitarea zonei si cati mai multi oameni sa poate fi martori la ceva asa frumos si unic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu